Φαράγγι - The Siq

2018-10-11

Το φαράγγι μήκους 1200μ. (πλάτος απο 3 -12μ. , ύψος περίπου 80μ ) είναι η κύρια είσοδος που οδηγεί στην πόλη της Πέτρας, ξεκινά από το φράγμα και καταλήγει στο θησαυροφυλάκιο . Ανακατασκευάστηκε το 1963 και πάλι το 1991.

Αυτό που φαίνεται εκ πρώτης όψεως ως φαράγγι, στην πραγματικότητα είναι ένας ενιαίος βράχος με ύψος εκατοντάδων μέτρων που από σεισμούς άνοιξε στα δύο, αφήνοντας ένα κενό που σε κάποια σημεία δεν ξεπερνά τα δύο μέτρα πλάτος.

Ξεκινώντας την διαδρομή μπορεί κανείς να δει τα ερείπια της πόρτας της αρχαίας πόλης και πιό συγκεκριμένα τα δύο στηρίγματα και μερικές πέτρες από την αψίδα που έχουν επιζήσει .Η καμάρα κατέρρευσε το 1896 μετά από σεισμό, αλλά η εμφάνισή της είναι γνωστή από τις λιθογραφίες του Matthew Boulby και του David Roberts.

Η πρόσοψη του Siq ήταν διακοσμημένη με γλυπτά , που αντιπροσώπεύαν κυρίως θεούς. Διασχίζοντας το φαράγγι μπορεί κανείς να θαυμάσει τους φυσικούς σχηματισμούς των βράχων καθώς και τα έργα των Ναβαταίων.

Κατά μήκος των δύο τειχών της υπάρχουν αρκετές αναθηματικές (προσφορές) κόγχες που περιείχαν baetyli, οι οποίες υποδηλώνουν ότι το Siq ήταν ιερό για τους Ναβαταίους.

Baetyli είναι μια λέξη που υποδηλώνει ιερές πέτρες που υποτίθεται ότι ήταν προικισμένες με τη ζωή. Σύμφωνα με αρχαίες πηγές, αυτά τα αντικείμενα λατρείας ήταν μετεωρίτες, οι οποίοι ήταν αφιερωμένοι στους θεούς ή σεβαστοί ως σύμβολα των ίδιων των θεών.

Και στις δύο πλευρές του , υπάρχουν κανάλια για να αντλούν νερό από την  Wadi Musa (κοιλάδα του Μωυσή) και να το μεταφέρουν στο εσωτερικό της πόλης .
Από τη δεξιά πλευρά, είναι προφανές ότι το νερό έρεε μέσα από κεραμικούς σωλήνες, ενώ το αριστερό κανάλι είναι χαραγμένο στο βράχο , καλύπτεται με πλάκες και φιλτράρει το νερό.

Πιστεύεται ότι τα αγάλματα των θεών και τα γλυπτά τους βρίσκονται πολύ κοντά ή και δίπλα στα κανάλια, επειδή οι Ναβαταίοι πίστευαν ότι το νερό είναι ιερό.

Το 1998, μια ακόμα ομάδα αγαλμάτων αποκαλύφθηκε , κατα την ανασκαφή του δρόμου με σκοπό την εκβάθυνσή του κατά περισσότερο από 6 πόδια.

Παρόλο που η προσοψή τους είναι πολύ διαβρωμένο, είναι ακόμα δυνατή η αναγνώριση των μορφών δύο εμπόρων ,σε διπλάσιο απο το κανονικό μέγεθος , καθένας από τους οποίους οδηγεί δύο καμήλες.

Τέλος κατά μήκος του Siq υπάρχουν μερικές υπόγειες αίθουσες, η λειτουργία των οποίων δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Η πιθανότητα ότι ήταν τάφοι αποκλείστηκε και οι αρχαιολόγοι δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι ήταν κατοικίες. Το πιό πιθανό είναι ότι στέγαζαν τους φρουρούς που Φύλαγαν την είσοδο της Πέτρας.


© 2017 Το ταξιδιωτικό blog travelSIF Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε