Μοναστήρι - Ad Deir

2018-10-11

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία της Πέτρας και ένα από τα πιο απομακρυσμένα από την κύρια πύλη.

Παράδειγμα αρχιτεκτονικού Ναβατικού Κλασσικού Στυλ ,χτίστηκε από τους Ναβαταίους τον 1ο αιώνα μ.Χ. ,έχει διάμετρο 50 μέτρα (160 πόδια) πλάτος και 45 μέτρα (148 πόδια) ύψος και είναι το δεύτερο πιο επισκέψιμο κτίριο στην Πέτρα μετά τον Al Khazneh (θησαυροφυλάκιο).

Ήταν αρχικά αφιερωμένος στον θεό-βασιλιά Ομπάντας Α', αλλά τη βυζαντινή περίοδο πήρε την ονομασία «Μοναστήρι» , όταν έγινε τόπος λατρείας των ντόπιων χριστιανών.

Μία άλλη εκδοχή λέει ότι ονομάστηκε μοναστήρι με αφορμή το σπήλαιο που είναι γνωστό ως το κελί του Ερημίτη, χωρίς να γνωρίζει κανείς για ποιό λόγο ,πιθανολογείται ότι ξεκίνησε να ονομάζεται έτσι μετά το Μεσαίωνα.

Η είσοδος οδηγεί σε μια τετράγωνη αίθουσα όπου βρισκόταν ο βωμός.


Ο κύριος εσωτερικός θάλαμος είναι τεράστιος, περίπου 11,5 μέτρα, και φωτίζεται μόνο από το φως που περνάει από την πόρτα ύψους 8 μέτρων.
Μπροστά από το μνημείο, μια τεράστια περιοχή είναι ισοπεδωμένη και φαίνεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί για μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων. Οι γύρω λόφοι αποτελούν ένα μεγάλο φυσικό αμφιθέατρο.
Κατά μήκος του αριστερού τείχους δίπλα στις σπηλιές και τις δεξαμενές υπάρχει ένα γλυπτό που δείχνει δύο άντρες με καμήλες ενώ απέναντι από το μοναστήρι μέσα σε μια σπηλιά απεικονίζεται ένας άνθρωπος να στέκεται δίπλα σε ένα βωμό.
Κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης γύρω από το μνημείο το 1990-91, ανακαλύφθηκε μια επιγραφή που γράφει «Συμπόσιο του Obodas Θεού». Από την επιγραφή αυτή, ορισμένοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το Μοναστήρι δημιουργήθηκε ως τόπος συνάντησης για τα μέλη της λατρείας του Ομπώδα. Άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να ήταν τάφος και μνημείο, που χρησιμοποιείται από την οικογένεια και τους απογόνους του .

Στο παρελθόν, επιτρεπόταν στους ανθρώπους να ανέβαίνουν στο βουνό πίσω από το μνημείο ,κάθονταν στο μεγάλο χείλος στο κέντρο του κτιρίου θαύμαζαν όλη τη γύρω περιοχή, την κοιλάδα της Πέτρας και το επιβλητικό βουνό Χορ, στην κορυφή του οποίου -σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση- βρίσκεται ο τάφος του Ααρών.
Η αναρρίχηση είναι πλέον απαγορευμένη.


© 2017 Το ταξιδιωτικό blog travelSIF Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε