Πέτρα

2018-10-11

Η αρχαία πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία, είναι εθνικός θησαυρός και το πιο διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας.
Είναι ένα από τα σύγχρονα 7 θαύματα του κόσμου και έχει κηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (1985).
Όλη η πόλη είναι λαξευμένη πάνω σε μαλακά ψαμμιτικά πετρώματα , 18 αποχρώσεων του ροζ και αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο ενός αξιοθαύμαστου πολιτισμού. Η αρχιτεκτονική της πόλης έχει έντονη την επίδραση των Ελλήνων και των Ρωμαίων, ειδικά των τελευταίων που αφού την κατέκτησαν ήθελαν να αφήσουν το στίγμα της εξουσίας τους και σε αυτή τη γωνία της αυτοκρατορίας τους.

Αποτέλεσε Πρωτεύουσα των Ναβαταίων, αυτού του νομαδικού λαού προερχόμενου από την Σαουδική Αραβία που εγκαταστάθηκε στην περιοχή πριν από περίπου 2 χιλιετίες , λαού που πλούτισε από την διακίνηση των εμπορευμάτων από την Ανατολή προς τα λιμάνια της Μεσογείου και της Αιγύπτου, καθώς και από τον ανεφοδιασμό με νερό και τρόφιμα των καραβανιών. Αν και η δόξα τους κράτησε μόλις δύο αιώνες, σε αυτό το χρονικό διάστημα κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους μνημεία που παραμένουν μέχρι σήμερα, μάρτυρες του πλούτου και της καλαισθησία τους.

Το πραγματικό όνομα του μνημείου ήταν Ράκμου που σημαίνει «Βράχος με χρωματιστές ραβδώσεις» στην γλώσσα των Ναβαταίων.Οι Έλληνες όμως που γρήγορα συνειδητοποίησαν τον κομβικό εμπορικό της ρόλο, αφού ήταν σταθμός στο δρόμο του μεταξιού και των μπαχαρικών έδωσαν στην πόλη το όνομα Πέτρα ,με αφορμή την γιορτή της άνοιξης ,σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό του 4ου αιώνα π.Χ. Ιερώνυμο τον Καρδιανό, όπου κατα την γιόρτή της εποχής της άνοιξης προσέφεραν στην θεότητα της Άνοιξης διάφορα αγαθά, ως θυσία, πάνω σε μια μεγάλη πέτρα .

Τα καλύτερα διατηρημένα κτίρια είναι το θησαυροφυλάκιο ή αλλιώς Χαζνέ Φαραούν (θησαυροφυλάκιο) με μια πρόσοψη ύψους 40 μέτρων, το Μοναστήρι, το ρωμαϊκό θέατρο χωρητικότητας 15000 ατόμων, τα λουτρά, ο εμπορικός δρόμος, ο βασιλικός τάφος της Υδρίας, ο τάφος του Ρωμαίου στρατιώτη, η πέτρα Ουμ-αλ-Μπιγιάρα που τοποθετούσαν τις προσφορές τους οι Ναβαταίοι για να λατρέψουν την άνοιξη, ο δρόμος Σικ που αποτελεί το πέρασμα για να μπει κανείς στην πόλη της Πέτρας με τοίχους ύψους 50 μέτρων , το τέμενος, τον ναό του φτερωτού λιονταριού , ο ναός της κόρης του Φαραώ και τέλος η μεγάλη τελετουργική πλατεία Ζιμπ Ατούφ με τους δυο οβελίσκους ύψους 6 μέτρων αφιερωμένους στους Αλ-Ούτσα και Ντουσχάρα που ταυτίζονταν με την Αφροδίτη και το Δία αντίστοιχα.

Ωστόσο, η Δύση ανακάλυψε αυτή την όαση στην καρδιά της ερήμου, την πόλη με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική μεταγενέστερα, το 1812 όταν  Ελβετός περιηγητής Γιόχαν Λούντβιχ Μπέργκχαρντ ντυμένος άραβας, εισήλθε στο χώρο.

Σήμερα μόλις το 1/20 της αρχαίας πόλης έχει ανασκαφεί με αποτέλεσμα η γνώση μας για την Πέτρα να αλλάζει μέρα με τη μέρα και νέα μυστικά να έρχονται στην επιφάνεια μέσα από τις σκαπάνες των αρχαιολόγων από την Ιορδανία, την Ελβετία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ .

Έπειτα από επίμονες παρακλήσεις των επισκεπτών να δουν την Πέτρα τη νύχτα, οι Αρχές της Ιορδανίας επέτρεψαν να γίνονται νυχτερινές ξεναγήσεις στον χώρο.

Οι επισκέψεις ξεκινούν από το Visitor Center κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη, στις 8:30 το βράδυ και διαρκούν 2 ώρες.

Το μονοπάτι ανάμεσα στα βράχια είναι φωτισμένο με 1.500 κεριά και οι επισκέπτες βαδίζουν σιωπηλά σε μία σειρά και οδηγούνται μέχρι το Θησαυροφυλάκιο. Εκεί η ξενάγηση γίνεται με μουσική Βεδουίνων, ενώ σερβίρεται αρωματικό τσάι με μέντα.

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την Πέτρα είναι από Οκτώβριο-Μάιο. Η θερμοκρασία κυμαίνεται τότε σε ανεκτά για μεγάλες πεζοπορίες επίπεδα (15-20°C), σε αντίθεση με το καλοκαίρι, όπου ο υδράργυρος βρίσκεται στους 42-45°C.


© 2017 Το ταξιδιωτικό blog travelSIF Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε