Θησαυροφυλάκιο (al-Khazna)

2018-10-11

Ένα ίσως το πιο περίτεχνο κτίσμα της αρχαίας αυτή αραβικής πόλης και ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα τόσο στην Ιορδανία όσο και στην γύρω περιοχή.

Σκαλισμένο σε βράχο ψαμμίτη ,διαθέτει διώροφη πρόσοψη πλούσια διακοσμημένη ,κίονες κορινθιακού ρυθμού και ανάγλυφες παραστάσεις.

Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, το κτίσμα κατασκευάστηκε γύρω στο 85 π.Χ. στα χρόνια του βασιλιά Αρέθα του Τρίτου από Ελληνες τεχνίτες ως μαυσωλείο  και στις αρχές του 1ου αι. Μ.Χ. κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αρετάς Φιλοπάτρη του 4ου χρησιμοποιήθηκε ως κρύπτη.

Σήμερα γνωστός ως "Al-Khazneh" (Θησαυροφυλάκιο) αποδίδει το ονομά του σε δύο μύθους:

  • Στις αρχές του 19ου αιώνα οι Βεδουίνοι της περιοχής πίστευαν ότι ληστές ή πειρατές έκρυψαν εκεί τον θυσαυρό τους .
  • Κατά την εποχή του Μωυσή λειτουργούσε ως θησαυροφυλάκιο του αιγυπτιακού Φαραώ

Παρόλο που η Πέτρα ανακαλύφθηκε το 1812 από τον ελβετό εξερευνητή Johann Ludwig Burckhardt, ο τουρισμός αρχισε να αναπτύσετε στις αρχές του 1920 όταν εκεί κοντά άνοιξε ένα μικρό ξενοδοχείο και η Δυτική Ευρώπη άρχισε να εξερευνά τη Μέση Ανατολή.

Έτσι παρόλο που δεν ήταν τόσο δημοφιλής όσο άλλες μεγαλύτερες και περισσότερο κεντρικές πόλεις όπως το Κάιρο, σταδιακά ο τουρισμός άρχισε να αλλάζει την οικονομία και την κοινωνική δομή του Βεδουίνων που ζούσαν εκεί κοντά αλλά και γενικότερα των κατοίκων της περιοχής.
Απο τότε και έως σήμερα ο τουρισμός είναι η κύρια πηγή εισοδήματος της Ιορδανίας .

Ξενοδοχεία, καταστήματα με σουβενίρ, εστιατόρια και υπηρεσίες ενοικίασης αλόγων -καμηλών βρίσκονται όλα σε ακτίνα λίγων μόνο μέτρων από την ίδια την Πέτρα. Ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό θετικές, η ίδια η περιοχή αντιμετωπίζει απειλή από τον αυξημένο τουρισμό.

Η υγρασία από τα μεγάλα πλήθη επισκεπτών του χώρου προκαλεί ζημιά στον ξηρό ψαμμίτη. Λευκές κηλίδες έχουν εμφανιστεί στους τοίχους και τις κολώνες από την απόθεση στεατικού οξέος (περιέχεται και στα αντιηλιακά) απο τα χερια που ακουμπούν στους τοίχους, ενώ ολόκληρη η επιφάνεια έχει υποχωρήσει κατά 40 mm σε λιγότερο από δέκα χρόνια από τον όγκο τον επισκεπτών που ακουμπούν ή τρίβουν τους τοίχους .

Το Θησαυροφυλάκιο εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες του Χόλιγουντ,με δημοφιλέστερες την "Indiana Jones" και την "Τελευταία Σταυροφορία" του 1989.
Ακόμα έχει εμφανιστεί στην τηλεοπτική σειρά του National Geographic Channel "Ancient Megastructures: Petra" , στην περιπέτεια του "Οι καρχαρίες της Ερυθράς Θάλασσας " , στην ταινία "Sinbad and the Eye of the Tiger" , στο "Transformers: Revenge of the Fallen (2009), και στο "Matrix".

Τι να δείτε:

Ξεκινώντας απο πάνω αξίζει να παρατηρήσουμε τα γλυπτά τα οποία απεικονίζουν διάφορες μυθολογικές φιγούρες που σχετίζονται με τη ζωή μετά θάνατο
Στην κορυφή υπάρχουν τέσσερις αετοί για να "μεταφέρουν τις ψυχές", στο αέτωμα απεικονίζονται Αμαζόνες που χορεύουν και στην είσοδο τα αγάλματα των διόσκουρων "Κάστωρ και Πολυδεύκη" που μοιραζόταν την αθανασία ζώντας εναλλάξ μια μέρα στον Όλυμπο και μια στον κάτω κόσμο.

Από το Αλ Χάσνα ξεκινά ο δρόμος με τις προσόψεις πολλών τάφων που ανήκουν σε διαφορετικές εποχές, ο οποίος οδηγεί στο αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο του 1ου μ.Χ. αιώνα. Κοντά στο θέατρο ξεκινά και η κεντρική οδός της πόλης, με τις κιονοστοιχίες, το Νυμφαίο, τις τρεις Αγορές, το βασιλικό ανάκτορο, το Τέμενος και το Γυμνάσιο.


© 2017 Το ταξιδιωτικό blog travelSIF Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε